Мінфін наказом від 28.12.2022 р. №463 (зареєстрований в Мін’юсті 11.01.2023 р. за №60/39116) виклав у новій редакції форми:

  • податкової накладної,
  • податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок,
  • спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Також внесено зміни до:

1) Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307. Зокрема:

  • з’явився новий тип причин при складанні ПН, особливості заповнення яких викладені в п. 10 – 15 цього Порядку – 21 «Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України»;
  • уточнено, що у разі складання податкової накладної за операціями з постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України, у графі “Отримувач (покупець)” зазначаються найменування (ПІБ) нерезидента та через кому країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку “Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)” проставляється умовний ІПН “500000000000”, рядок “Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта” не заповнюється.

2) Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого Наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21. Зокрема, уточнено, що Додаток Д5 додається до декларації у разі здійснення:

  • підприємствами та організаціями, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю, операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість;
  • платниками податку, які одночасно відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ, операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання та комплектуючих виключно для використання у власній виробничій діяльності та/або операцій з постачання товарів власного виробництва, що звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Для платників податку, які заповнюють рядок 5, підприємств (організацій) осіб з інвалідністю та платників податків, які одночасно відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ, обов’язковим є подання (Д5) (додаток 5).

3) Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженому Наказом Мінфіну від 21.10.2021 р. №555. Уточнено порядок заповнення Розділу I “Розрахунок податкових зобов’язань за звітний (податковий) період” декларації та  Розділу I “Розрахунок уточнених податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок” уточнюючого розрахунку.

Цей наказ набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. Станом на 25.01.2023 р. не опублікований.