Нагадаємо, що Постановою №1428 було запроваджено разову автоматичну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування,  зупинених у період з 14.10.2022 до дати набрання чинності запропонованими змінами до Постанови №1165, якщо у таких податкових накладних/розрахунках коригування зазначено операції з кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що відображені у таблицях даних платника податку, за якими прийнято рішення про врахування.

Але платники ПДВ скаржаться, що за виконання зазначених умов  автоматичне розблокування податкових накладних не відбулося або частину накладних було розблоковано, а решту ні.

Цю проблему було розглянуто під час  спільного онлайн вебінару Генеральної дирекції ВГО «Асоціація платників податків України» та контролюючих органів.

Начальник управління координації роботи комісій та виявлення податкових ризиків Департаменту управління ризиками ДПС Олександр Осаволюк розповів, що разова автоматична реєстрація ПН/РК відбулася у день набрання чинності Постанови КМУ №1428. Таким чином, накладні, які відповідають критеріям автоматичного розблокування, вже зареєстровані. Реєстрація цих податкових накладних відбулася 11 січня 2023 року.

Олександр Осаволюк запевнив платників, що жодного ручного втручання у цей процес не було.

«Є система СМКОР, системі було задано певні параметри, і автоматично, за заданими параметрами, податкові накладні тих платників, які відповідають цим критеріям, зареєстрували»– сказав податківець.

При цьому він зазначив, що більше такої реєстрації Постановою не передбачено. 

Осаволюк підтвердив, що дуже часто надходять скарги від платників, які відповідають критеріям, але податкові накладні не було зареєстровано. Зокрема, внаслідок того, що:

  1. таблицю платника прийнято після 11 січня 2023 року;
  2. у податковій накладній кілька кодів УКТ ЗЕД, окремі коди є в Таблиці платника, а окремих кодів немає. Якщо податкова накладна містить ті коди, які є в Таблиці, та ті, яких немає, така податкова накладна автоматично розблокуватися не може;
  3. раніше було подано Повідомлення про розблокування податкової накладної або Скаргу та було отримано відмову, така податкова накладна не підпадає під дію цих критеріїв;
  4. у платника немає суми ліміту, на яку необхідно зареєструвати податкову накладну, при одночасному невідображенні платником податку податкових зобов’язань щодо зупиненої ПН.

«Решта податкових накладних були зареєстровані», – підсумував Олександр Осаволюк.