У пояснювальній записці до проєкту цього наказу зазначалося, що між платниками ПДВ та ДПС виникають непорозуміння, основною причиною яких є недостатній обсяг документів та пояснень для прийняття позитивного рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

З огляду на це, Мінфін уточнив у Порядку, що  за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку:

  • або приймає рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
  • або надсилає повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі (далі – Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку із пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;
  • або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі у разі надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів для підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Додаткові письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку.

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів для підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі протягом 5 робочих днів, що настають за днем граничного строку їх подання.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі в разі:

  • ненадання / часткового надання додаткових письмових пояснень та копій документів щодо підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, при отриманні Повідомлення;
  • та/або надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства.

Відповідно до нових правил зʼявляться й додатки до Порядку. А саме:

  • Додаток 1. Рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.
  • Додаток 2. Повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Цей наказ набере чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування. Станом на 21.02.2023 не опублікований.