1) З 1 квітня застосовуємо нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ

Наказом від 28.12.2022 р. №463 Мінфін виклав у новій редакції форми:

  • податкової накладної,
  • податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок,
  • спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Наказ набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. 2 лютого його опубліковано. Тож з 1 квітня діятимуть нові форми ПН, РК та декларації.

Звертаємо увагу, що декларацію з ПДВ необхідно подавати за новою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року.  Також, починаючи з 1 травня 2023 року, за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

 

2) З 1 квітня наберуть чинності зміни до ПКУ щодо платіжних послуг

1 квітня набирає чинності Закон №2888-IX зі змінами до ПКУ щодо комплексного вдосконалення регулювання ринку платіжних послуг в Україні.

3) Облік платників податків по-новому з 1 квітня

Законодавці внесли зміни до ПКУ, але не тільки щодо платіжних послуг (як зазначено у назві Закону №2888).

4) З 1 квітня – нові правила документального підтвердження витрат щодо відрядження

Закон №2888 також виклав у новій редакції п. 170.9 ПКУ, що визначає порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

5) Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

Мінфін наказом від 22.03.2023 р. №148 затвердив Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Наказ №148 опубліковано в «Офіційному віснику» 31 березня. Тобто його норми діють з 1 квітня. Але до 1 липня ще чинний «старий» порядок заповнення платіжок. За розʼясненням ДПС, застосовувати старі правила можна ще до 1 липня.

 

6) З 1 квітня запрацює е-резидентство

1 квітня набере чинності Закон №2654-IХ, який передбачає врегулювання статусу електронного резидентства. Так:

– іноземець, який досяг 18 років, не є податковим резидентом України та зареєстрований у системі «Е-резидент»;

– є платником третьої групи спрощеної системи оподаткування без ПДВ:

  • сплачує податок 5% від доходів у межах ліміту (1167 МЗП), якщо перевищує ліміт 15%;
  • не дозволені доходи з джерелом походження з України, крім пасивних;
  • податковим агентом «Е-резидента» є банк, у якому відкрито поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи «Е-резидента».

 

7) З 1 квітня звітуємо зі збору за місця для паркування за новою формою

З 1 квітня 2023 року запроваджується нова форма декларації збору за місця для паркування транспортних засобів.

 

 

8) З 1 квітня запроваджується нова форма декларації з турзбору

Зокрема, нова форма декларації передбачає можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ.

 

9) З 1 квітня – нові довідники податкових пільг

ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №114/1 та №114/2 (станом на 01.04.2023 р.). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомі, місцевих податків та зборів.

 

10) З 1 квітня діятиме нова версія СЕП НБУ

НБУ визначив порядок виконання міжбанківських платіжних операцій у новому поколінні СЕП. Впроваджений стандарт ISO 20022 уніфікує платіжні документи, створює єдині принципи для їх заповнення і оброблення.

 

11) З 1 квітня повідомляти ДПС про відкриття/закриття рахунків платників повинні й небанківські фінустанови

З 1 квітня обов’язок надсилати до ДПС повідомлення про відкриття/закриття рахунків платників податків поширюватиметься й на небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей.

 

12) З 1 квітня Укрпошта запускає нову послугу для інтернет-продавців

З 1 квітня Укрпошта запускає нову послугу – «Дрібний пакет PRIME». Її розроблено Міжнародною поштовою корпорацією IPC для формату продажів в інтернеті.

 

13) На які ліки потрібен рецепт з 1 квітня?

З квітня рецептурні препарати в аптеці можна буде отримати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом.  Рецептурними є приблизно 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, ви зможете, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

 

14)  З 1 квітня відбудеться щорічний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють

У квітні буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, з урахуванням збільшеного трудового стажу. Таке підвищення торкнеться приблизно 600 тисяч українців.

 

15) 8 квітня запрацює закон про удосконалення ведення державного реєстру географічних назв

Законом №2601 внесено зміни до статей 4, 7, 8 та 9 Закону «Про географічні назви» щодо здійснення державного управління у сфері діяльності, пов’язаної зі встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв, а також встановлення правових підстав створення та ведення Державного реєстру географічних назв в електронному вигляді, здійснення обліку та державної реєстрації географічних назв.

 

16) Як працюватимемо та відпочиватимемо у квітні у зв’язку з Великоднем? 

Завдяки Великодню у українців мали би бути подовжені вихідні з 15 до 17 квітня. Але через війну роботодавці їх встановлюють на власний розсуд.

 

17) З 18 квітня під час оформлення ID-картки та закордонного паспорта можна оформити закордонний паспорт для дитини

ДМС розширила експериментальний проєкт: крім одночасного оформлення ID-картки та закордонного паспорта особам старше 14 років, в Україні одночасно оформлюватимуть закордонні паспорти також їхнім дітям до 14 років. Такі зміни було ухвалено 7 березня Постановою КМУ №210, яка набере чинності 18 квітня.

 

18) 19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2023 року

19 квітня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Але через війну поки що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ.