Якщо було проведено зайве списання вартості робіт у минулому 2022 році, то ця помилка призвела до заниження показника 02 декларації з податку на прибуток.

Якщо в декларації з податку на прибуток за минулі роки  виправляються показники, відображені у рядках 01 «Дохід від будь – якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» та 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, –)» Податкової декларації з податку на прибуток підприємств  за минулий звітний період, платник податку на прибуток повинен подати до ДПС також і  виправлену фінансову звітність.

«Автор погоджується з тим, що складання та подання до контролюючого органу уточненої фінзвітності не становить істотних труднощів. Але що робити з нею далі, як узгодити її існування з головним бухгалтерським принципом виправлення помилок «шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року» (п. 4 П(С)БО 6)  деякі питання поки залишаються неврегульованими».

Це питання було врегульоване не так давно постановою Кабміну №1327, якою було внесено зміни до абз. 19 пп. 2 Порядку  №419: тепер підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої фінансової звітності за результатами проведення аудиторської перевірки, самостійно виявлених помилок або з інших причин. Подання та оприлюднення уточненої фінансової звітності здійснюються у такому самому порядку, як і фінансової звітності, що уточнюється.

Отже, разом з уточнюючою декларацією з податку на прибуток або з додатком ВП до поточної декларації потрібно подати і уточнену фінансову звітність на заміну попередньої, складену правильно, з урахуванням виправленої помилки.