В якому періоді роблять перерахунок і складають додаток 6?

Відповідно до пп. 199.4 ПКУ, платник податку за підсумкамикалендарного року здійснює перерахунок часткивикористання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягівпроведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. У разі зняття з облікуплатника податку, у тому числі за рішенням суду, перерахунок частки здійснюється виходячи з фактичнихобсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку.

Такий перерахунок роблять у таблиці 2 додатку 6 до декларації з ПДВ.

Відповідно до п. 5 ч. 3 розд. V Порядку №21, результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображаються у податковій декларації за останній звітний (податковий) період року. У разі анулювання реєстрації платникаподатку, у тому числі за рішенням суду, коригуваннявідображається платником податку в податковій деклараціїостаннього податкового періоду, коли відбулося такеанулювання.

Таким чином, згідно норм ПКУ перерахунок роблять і додаток 6 складають у двох ситуаціях:

1) у грудні кожного звітного податкового року, або

2) в останньому податковому періоді, коли відбулося анулювання платника ПДВ.

 

Коли робити перерахунок при переході на ЄП (2%)?

Відповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місцепостачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їхреєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Далі в цьому пункті ПКУ сказано, що під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється, що для платників ЄП третьої групи (2%) призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період перебування на ЄП (2%).

Операції, здійснені платником ЄП (2%), вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тобто, при переході на ЄП (2%) реєстрація платником ПДВ не анулюється, а призупиняється. Поряд з цим всі інші права та обов’язки на цей період призупиняються, в тому числі, серед іншого, необхідність робити перерахунок на кінець звітного року.

Це означає, що за формальними підставами для такого платника взагалі відсутні законні підстави робити перерахунок за пп. 199.4 ПКУ і складати додаток 6 до декларації з ПДВ.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Причому консультації ДПС з цього питання нам невідомі. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.