Железняк у своєму Телеграм-каналі повідомив, що він зібрав інформацію і фідбек від громадян по проблемам безмитного ввезення генераторів.

Якщо коротко, то головні перешкоди:

  1.  Митниця на місцях не мали інструкцій і тому відмовлялися на практиці застосовувати пільгу.
  2.  Митниця не пропускає генератор, якщо у тебе немає документи, що ти везеш його з метою «боротьби з короновірусом».
  3.  Митниця трактувала, що пільга не розповсюджується на фізичних осіб.
  4.  Не всі товари/ коди попали у перелік.
  5.  Митниця трактувала, що пільга на ввезення має бути лише, якщо товар ввозиться на суму менше 500 євро та 50 кг.
  6.  Митниця і далі оподатковує поштові відправлення, якщо там більше 150 євро, навіть якщо ти замовив генератор (найбільш популярна скарга).
  7.  Митник вимагає все одно хабаря.

Далі він розповідає, як вони вирішуються владою:

Проблема №1 та №2  – пов’язано з тим, що замість нормально піти шляхом зміни у Митний та Податковий Кодекси, КМУ вирішив звільнити від розмитнення «ковідною постановою». Потім згадали, що там проблема з сертифікацією, не зрозуміло як митниці себе вести…. Ну а коли митники не знають що робити, то одразу починають  креативом займатися. Коротше класична історія, як героїчно створили проблему і героїчно її вирішують. Зараз начебто вже через 3-и тижня всі знають, що робити. 

Проблема №3 – пов’язано з Проблемою №1 + вже дали публічно і рішення КМУ, що розповсюджується на фізичних осіб (скрін надаю).

Проблема №4 – так, і в багатьох випадках це взагалі дивно. Тому тут або будуть доповнювати перелік, або треба нарешті нормально упорядкувати законом (про це далі).

Проблема №5 –  знов ж таки, так як рішення зроблено відверто “лівою” постановою, а митниця керується Законами, то почалась колізія з тим, що без розмитнення та декларування можна завезти до 500 євро та 50 кг. Знову ж таки, вирішили проблему начебто роз’ясненням.

Проблема №6 – найбільша, так як кордони то закриті для багатьох. Знов ж таки, є норма закону про те, що посилки більше 150 євро мають оподатковуватися, і тут конфлікт з цією постановою.  Ось тільки сьогодні Митниця дала великим поштовим операторам (як мінімум «Новій Пошті») своє роз’яснення, що можна ввозити генератори і інше навіть якщо посилка більше 150 євро (скрін надсилаю).

А тепер наводимо відповіді Уряду та ДМС щодо вище наведених проблем”.