Гетманцев надав інтервʼю виданню “Українські новини”. Одним з питань було – масове блокування ПН та РК. І ось що відповів голова податкового комітету ВРУ:

“12 жовтня Міністерство фінансів розробило, а Кабмін затвердив зміни до постанови щодо блокування податкових накладних. Змінені були алгоритми блокування податкових накладних.

Це відбувається періодично і задля того, щоб унеможливити ухилення від оподаткування ПДВ тих шахраїв, які прорахували алгоритми і підлаштували свою злочинну діяльність. Зміна алгоритмів призвела до збільшення кількості податкових накладних, які блокуються. Блокування здійснюється автоматично. Мінфін розробив алгоритми, які були внесені до програми і вони запрацювали.

Податкова в цій ситуації виконує лише роль розблокування цих накладних, якщо вони відповідають законодавству. Відсоток збільшився вдвічі. 

Це небагато як говорять деякі “мамкіни блогери” у соцмережах. Був у нас до цих нововведень 0,8% заблокованих накладних, після – 1,63%. Дійсно, багато бізнесів, які працюють у правовому полі і жодного разу не стикалися з блокування податкових накладних – зараз стикнулись. Що їх обурило і викликало непорозуміння. Я абсолютно розділяю з ними цю проблему. Навряд потрібно було робити це саме зараз, тим паче у такий важкий період часу – восени при відключеннях елктроенергії. Це дійсно питання. Однак, що зроблено, то зроблено. Я можу констатувати, що цей відсоток зменшується, в понеділок (21 листопада) він був 1,12%. Зараз – 0,9%. Тренд йде до його зменшення.

Саме по собі блокування не тягне зупинення діяльності підприємства, а вимагає від підприємств подати так звану таблицю, в якій підприємство розписує свій бізнес-процес. Вона затверджується Податковою. В цьому випадку взагалі ніхто не може заблокувати жодної податкової накладної підприємтсва. Так, це додаткова функція для підприємства, так це зайві один-два дні роботи бухгалтера, але після цього ніяких блокувань не буде. Взагалі. З іншого боку, значно зменшиться шахрайства з ПДВ, що у воєнний час дуже важливо. Бо гроші – це теж наша зброя!”