До п. 2 ст. 3 Закону про РРО додали абзац про те, що ФОПи, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право у розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

 

Це стосується тільки ФОПів-«єдинників» І, ІІ та ІІІ груп за ставкою ЄП 5%. Тобто вони зможуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді, наприклад:

— «постільна білизна» замість «наволочка 70 х 50», «наволочка 70х70» «простирадло 160 х 200» тощо;

— «кава» замість «лате», «еспресо», «капучино» тощо.

Чотири винятки:

— підакцизні товари. ФОПам-«єдинникам» дозволено торгувати лише пивом, столовим вином, сидром та перрі без додавання спирту. Безалкогольне пиво не є підакцизним товаром;

— технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, за Переліком №231;

— лікарські засоби, вироби медичного призначення. Сюди не входять ветеринарні препарати та вироби ветеринарного призначення;

— ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Проте є чотири групи товарів, які потрібно буде зазначати в чеку докладно.  Якщо в одному чеку є товари з цих чотирьох груп та інші товари, то тільки ці чотири групи товарів наводяться повністю. Наприклад, один чек у кафе може містити такий перелік проданих товарів, як показано у зразку 1. В аптеці, що належить ФОПу-«єдиннику», неплатнику ПДВ, може бути такий чек, як показано у зразку 2.

Зразок 1

Чек кафе

Зразок 2

Чек аптеки

Не можуть застосовувати ці спрощені правила:

— ФОПи-«єдинники» ІІІ групи за ставкою ЄП 3%, платники ПДВ;

— усі ФОПи на загальній системі незалежно від сплати ПДВ;

— усі юрособи незалежно від системи оподаткування.

Ці СГ повинні зазначати в чеках усі свої товари та послуги повною назвою.

Відновлюється заборона використання ПРРО без діапазону фіскальних номерів

Законом №3219 було вилучено абзац третій п. 13 розділу II «Прикінцеві положення» Закону про РРО, який зупиняв дію абзацу сьомого ст. 5 Закону про РРО: «Використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється».

Тепер дія цього абзацу відновиться, і з дати набрання чинності Законом №3219 не можна буде використовувати ПРРО у разі відсутності зв’язку з фіскальним сервером без попереднього отримання діапазону фіскальних номерів.

Звільнення від відповідальності за порушення правил застосування РРО

У новій редакції п. 12 розділу II «Прикінцеві положення» Закону про РРО чітко прописали, що СГ звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій під час продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. Це означає повне звільнення від відповідальності за порушення у сфері застосування РРО.

Слова «до 1 жовтня 2023 року» слід розуміти так, що останнім днем, коли ще діє це звільнення, буде 30 вересня 2023 року. Тож за порушення, вчинені в період з 1 січня 2022 року до 30 вересня 2023 року включно, штрафів не накладатимуть.

Є три види діяльності, в яких не буде жодних поблажок:

— продаж підакцизних товарів. Звертаємо увагу, що безалкогольні напої, які мають назву алкогольних (безалкогольне пиво, вино тощо), не є підакцизними товарами. Також нагадуємо, що при продажу алкогольних напоїв у чеках мають бути штрихкоди акцизних марок;

— діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти;

— діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

З 1 жовтня 2023 року діятимуть інші правила звільнення від відповідальності у сфері застосування РРО — новий п. 14 розділу II «Прикінцеві положення» Закону про РРО.

А саме: СГ звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону про РРО (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:

— тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, — до дати завершення тимчасової окупації відповідних територій;

— територіях активних бойових дій, — до дати завершення бойових дій на відповідних територіях;

— територіях можливих бойових дій, — до дати припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Перехідних періодів не передбачено, тобто вже наступного дня після вищезазначених дат потрібно буде виконувати всі правила застосування РРО.

Дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Як бачимо, навіть на вищезгаданих територіях не діє звільнення від відповідальності за порушення в сфері РРО під час продажу підакцизних товарів. Тож у цьому випадку є два варіанти: або припинити торгівлю підакцизними товарами, або виконувати всі вимоги Закону про РРО, незважаючи ні на що.

Зменшення розміру деяких штрафів у сфері РРО для ФОПів-«єдинників» без ПДВ

Новим п. 15 розділу II «Прикінцеві положення» Закону про РРО зменшено розмір штрафів за деякі порушення норм Закону про РРО. Якщо Закон №3219 офіційно опублікують до 1 серпня 2023 року, то зменшення штрафів діятиме з 1 серпня 2023 року до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України.

Зменшення штрафів стосується тільки ФОПів — платників ЄП та неплатників ПДВ, що продають товари або надають послуги.

Є чотири групи товарів, при продажу яких зменшені штрафи не застосовуватимуться, — це ті самі групи, для яких не передбачено спрощення назви в чеку.

Далі, знижено штрафи за три види порушень:

— проведення розрахункових операцій із використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

— непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи;

— невидача (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого СГ.

І нарешті, самі знижені розміри штрафів:

— 25% вартості проданих із цими порушеннями товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

— 50% вартості проданих із цими порушеннями товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Стандартні розміри — 100% і 150% відповідно.

Нагадаємо, що податківці вважають кожний продаж окремим порушенням, тож першим порушенням вони вважатимуть лише одну першу операцію з продажу товарів, робіт, послуг, а всі наступні продажі — наступними порушеннями. Ця позиція викладена у ЗІР, підкатегорія 109.18, запитання: «Як застосовуються фінансові санкції за перше та наступні порушення у разі виявлення під час перевірки СГ підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО?»