Щодо переміщення працівників на іншу адресу

У п. 31 Постанови пленуму ВСУ №9 зазначається, що відповідно до ст. 32 КЗпП переведення на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника. Переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором.

 

Не вважається переведенням, що потребує згоди працівника, переміщення його на тому самому підприємстві (в установі, організації) на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу на території підприємства у межах тієї самої місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті при продовженні роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою і з тими самими істотними умовами праці. Проте і переміщення не може бути безмотивним, не обумовленим інтересами виробництва.

Переміщення працівників слід оформити документально, тобто видати наказ.

Частіше підставою для наказу є доповідна записка про потребу в переміщенні.

Також зверніть увагу на додаток Д5 до Єдиного звіту з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. У нормах Порядку №4, з-поміж іншого, зазначено, що додаток Д5 подається роботодавцем, якщо протягом звітного періоду особу переміщено з одного структурного підрозділу до іншого, переведено на іншу постійну посаду або роботу в того самого платника єдиного внеску. Тож, якщо переміщуєте працівників до іншого структурного підрозділу, слід зазначити про це в додатку Д5.

Єдиний соцвнесок

Нарахування і сплату (перерахування) єдиного внеску за відокремлені підрозділи, які не мають окремого балансу, здійснює централізовано головне підприємство — юрособа за своїм місцезнаходженням.

Податок на доходи фізосіб

Суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (пп. 168.4.3 ПКУ).

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує юрособа. ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Додаток 4ДФ за відокремлений підрозділ

Якщо відокремлений підрозділ юрособи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, Розрахунок за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Пунктом 49.3 ПКУ передбачено, що податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів про електронні документи та про електронні довірчі послуги.

Згідно з п. 3 розд. ІІ Порядку №4 Розрахунок подається платником в один із таких способів:

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону про електронні документи та Закону про електронні довірчі послуги;

— на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

— надсилається поштою з повідомленням та описом вкладення, за умови що кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти;

— на паперовому носії, якщо кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти.

Рядок 032

У рядку 032 додатка 4ДФ, що його подає податковий агент за свій відокремлений підрозділ, зазначається код за Кодифікатором за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу (пп. 1 п. 4 розд. IV Порядку №4).

Рядок 033

У рядку 033 заголовної частини Розрахунку зазначають дані про відокремлений підрозділ юрособи (повне найменування відокремленого підрозділу), якщо Розрахунок подає податковий агент за відокремлений підрозділ (п. 1 розд. ІІІ Порядку №4).

За наявності у юрособи не уповноваженого сплачувати податок відокремленого підрозділу, в якому працюють наймані працівники та за який вона стає на облік як платник податку за неосновним місцем обліку, така юрособа заповнює окремий Розрахунок із зазначенням в рядку 033 заголовної частини Розрахунку повного найменування відокремленого підрозділу, за який подає такий Розрахунок, та додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» до Розрахунку за цим підрозділом.

Якщо юрособа має не уповноважений сплачувати податок відокремлений підрозділ, який не має найменування, то у рядку 033 заголовної частини Розрахунку зазначає назву підприємства і тип об’єкта (магазин, кіоск, склад), де розташований відокремлений підрозділ, та адресу його місцезнаходження.

Військовий збір

Єдину звітність подають до контролюючих органів за основним місцем обліку (п. 3 розд. ІІ Порядку №4).

Якщо відокремлений підрозділ юрособи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету та не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунків із застрахованими особами для сплати єдиного внеску на небюджетні рахунки, то Розрахунок за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

При цьому в останньому рядку розд. I додатка 4ДФ зазначають загальні суми нарахованого доходу у графі 3а, виплаченого доходу — у графі 3, нарахованого ПДФО — у графі 4а, перерахованого ПДФО — у графі 4, суму нарахованого військового збору — у графі 5а, суму перерахованого військового збору — у графі 5 (пп. 2 п. 4 розд. IV Порядку №4).

Висновки

Якщо відокремлений підрозділ юрособи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, Розрахунок за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за основним місцем обліку (пп. «б» п. 176.2 ПКУ).

Таким чином, юрособа подає окремий Розрахунок із додатком 4ДФ щодо кожного з неуповноважених відокремлених підрозділів.

При цьому особливу увагу слід звертати на заповнення рядків 032 та 033.